Mjölk Home: A Minimalist Toronto Residence Taking Inspiration from Scandinavia and Japan

, , , , , , By Catherine Lazure-Guinard

I’m starting off the week with a memorable home I’ve seen time and time again on my Pinterest feed, and I finally decided to share this gem on the blog..!

The owners are Juli Daoust and John Baker, founders of homewares shop Mjölk in Toronto, Canada. Both highly inspired by Scandinavian and Japanese aesthetics, they transformed the flat above the store into a beautiful residence. The place has a functional minimalist look, with pure forms and simple lines. The place has a lot of character and warmth, thanks to the significant presence of wood, mostly oak and Douglas fir.

I spot several well-known Nordic design pieces, such as a dining table, chairs and sofa by Børge Mogensena stool by Artek, a copper Örsjö pendant, an Arne Jacobsen floor lamp, and a rocking sheep by Povl Kjer, among others, as well as several accessories from Japanese designers. Most products are available at their shop.

I am loving the kitchen, which was inspired by Norwegian summer homes and the work of Wenche Selmer. And look at the inner courtyard – What a great solution for an urban family home!

 

“Inspired by a traditional shophouse typology—commercial on the ground floor with residential above—Mjölk House presents an alternative to the single-family residence that makes up much of Toronto’s urban fabric.” explains the team at Studio Junction, who worked with John and Juli on their home renovation. “The specific challenges pertaining to this mixed-use property include a long, narrow lot, noise and privacy issues on the main street and rear lane sides, lack of light in the middle of the building, and lack of connection to the outdoors.

Mjölk House shows how a landmark building can be renovated in a contemporary yet respectful manner, remaining within the physical character of the street. Courtyards and light wells are used to provide privacy, outdoor space, and natural light and air, allowing Mjölk House to successfully adapt to an urban mid-block sitting where there is no traditional front or rear yard. Through innovative design, this urban shophouse exemplifies how an individual building and proprietor can contribute to a vibrant street life and neighborhood rejuvenation.”

 

See more lovely pics of this home here.

 

Photos: Studio Junction

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave


2 Comments

  1. kelly
    27 Mar 2018 / 12:40 am

    Breathtaking. Gorgeous interior architecture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *