Each year, the world’s most visited architecture website, ArchDaily, organizes the long-awaited “Building of the Year Awards” in which 14 winners are selected by its readers. Livsrum, one of the 2014 projects, caught my eye for many good reasons.

The Copenhagen-based architecture firm EFFEKT designed a cancer-counseling center in Næstved, Denmark, that redefines how we should design hospitals nowadays. The main objective was to create a warmer and more welcoming alternative to the sterile and cold clinic environment.

Rather than creating a traditional and uniform building, the architects split the volume into seven small interconnected ‘houses’ enclosing two central courtyards. Each house has its own distinct function – library, kitchen, lounge, etc. – and has its own gabled roof profile. The final result of this formal expression is quite appealing: A cluster of human-scale buildings inspired by traditional houses, all clad in white fiber-cement and timber boards. I really appreciate the square-shaped windows that punctuate the exterior facades, as well as the clean details that give the whole project a nice minimalist look.

The spatial experience that promotes a homely, open and welcoming environment is achieved by a very clever choice of materials and colourful furnishings. EFFEKT’s attention for details is simply outstanding. Everything seems to be perfectly integrated to the architecture, including the beautiful bookshelves covering entire walls and the small window seats. All spaces in the house have been designed individually according to its function in order to create variations of ambiences. But wherever you are, you get natural light through generous openings and skylights.

Read more about Livsrum here.

52cba102e8e44ee34f000075_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_1117_liv14

52cba17ee8e44e3a3c000073_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_cancer-centre-livsrum-naestved-qjel-30_edit_mb

52cba155e8e44e1bc800007f_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_cancer-centre-livsrum-naestved-qjel-23_edit_mb

52cba1dce8e44e1bc8000082_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_n-stved_kr-ftcenter_0254_small_size

52cba11de8e44ee34f000076_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_1117_liv20

52cba13fe8e44ee34f000077_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_1117_liv25

52cba192e8e44ee34f000078_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_n-stved_kr-ftcenter_0194_small_size

52cba133e8e44e1bc800007e_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_1117_liv24

téléchargement

52cba129e8e44e1bc800007d_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_1117_liv22

téléchargement (1)

52cba11ae8e44e1bc800007c_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_1117_liv21

52cba204e8e44ee34f00007c_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_waf0005

livsrum

 

52cba2efe8e44e3a3c000078_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_1117_liv10
52cba255e8e44e1bc8000087_livsrum-cancer-counseling-center-effekt_1117_liv91117_LIV3

Photos: Quintin Lake (exterior),  Thomas Ibsen (interior) via ArchDaily