Copenhagen studio Primus Arkitekter designed a sharp extension and refurbishment of the former Fritz Hansen furniture factory – the manufacturer of Arne Jacobsen’s classic Grand Prix chair , among others – and turned it into a library and a community centre for the city of Allerød, north of Copenhagen.

To preserve the building’s industrial aesthetic, the architects chose a spectacular saw-tooth roof, a shed like form that emphasizes the new function. The whole extension is clad in striking lapped black wooden panels that add texture to the facades. It’s a daring but really elegant and contemporary move. I appreciate when architects develop a unique material treatment and use it for the whole building envelope; the resulting volume is definitely clean and crisp. At night, outdoor lighting has been integrated into the underside of the slanted panels, creating a mosaic pattern of light and shadow. Solar panels has also been integrated on the steeper sections of the roof.

Unlike the dark exterior, the interior are painted white to reflect the natural light that pour through the angled skylights. Tall sloping ceilings create a sense of spaciousness in the open-plan library and community center. Large windows and perforated ceiling panels contribute to the comfort and coziness of the space.

Scroll down to discover this beautiful place.


Capture d’écran 2015-09-02 à 21.02.02

Capture d’écran 2015-09-02 à 21.33.34












section_(2)Photos: Bo Bolther & Stamers Kontor via Archdaily